top of page
Zoeken

Aanslagbiljet nieuw RUP: moet ik betalen?

  • sandrareigel6
  • 17 dec 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 18 dec 2024

Veel inwoners kregen gisteren een aanslagbiljet van de Vlaamse overheid in de bus. Waar ze extra belast worden door de recente wijzigingen in RUP Merchtem Centrum 2.


Wat is dat precies?

De planbatenheffing is een Vlaamse belasting op de meerwaarde die een perceel krijgt door een bestemmingswijziging naar aanleiding van een ruimtelijk uitvoeringsplan of RUP. Door deze bestemmingswijziging is de waarde van uw perceel toegenomen. Men spreekt in dit verband van planbaten. Op die meerwaarde is een belasting verschuldigd, de planbatenheffing.


Wanneer is de planbatenheffing verschuldigd?

De planbatenheffing is dus een heffing die verschuldigd is door de eigenaars van percelen die door een bestemmingswijziging een potentiële meerwaarde krijgen.

Dat is het geval bij bestemmingswijzigingen waarbij onbebouwbare gronden herbestemd worden tot woonzone, zone voor bedrijvigheid of recreatiezone. De grond wordt bvb. herbestemd van “landbouw” naar “wonen”. Ook een omzetting naar de bestemming "winning van oppervlaktedelfstoffen" kan planbatenheffing met zich meebrengen.

Niet alle bestemmingswijzigingen geven aanleiding tot planbatenheffing. Voor elke bestemmingswijziging zijn ook andere tarieven van toepassing.


Moet je dit onmiddellijk betalen?

Nadat een RUP in werking treedt, verstuurt de Vlaamse Belastingdienst voor 31 december van het daaropvolgende jaar een aanslagbiljet. U moet de heffing meestal niet onmiddellijk betalen: dit moet pas wanneer de meerwaarde gerealiseerd wordt (als er zich een “startfeit” voordoet).

Aangezien een startfeit zich pas jaren later kan voordoen, moet u de planbatenheffing niet onmiddellijk betalen. U hebt er wel voordeel bij om dat toch te doen: onder bepaalde voorwaarden krijgt u dan 15% korting (“bonificatie”).

Als u wil wachten met betalen, zal de Vlaamse Belastingdienst u een betaalbaarstelling sturen waarop een uiterste betaaldatum vermeld staat, van zodra er zich een startfeit heeft voorgedaan (in de meeste gevallen betekent dit: als u een bouwvergunning heeft verkregen). In dat geval hebt u geen recht meer op de korting en betaalt u het volledige bedrag.


Er zijn vrijstellingen!

In bepaalde gevallen is er geen planbatenheffing verschuldigd omdat er geen sprake is van een meerwaarde die door de bestemmingswijziging gecreëerd wordt, of omdat die meerwaarde heel klein is. Lees hier meer over : Vrijstelling van de planbatenheffing als er geen bijkomende vergunningsmogelijkheden zijn | Vlaanderen.be


Wat kan je doen indien je van mening bent dat je in aanmerking komt voor een vrijstelling?

Mailen met je concrete vraag en stukken naar de dienst Omgeving (omgeving@merchtem.be) van onze gemeente. Zij leveren u de nodige informatie aan om het bezwaarschrift te staven. Je hebt hiervoor 3 maanden de tijd na ontvangst van het aanslagbiljet. Bezwaar indienen tegen het aanslagbiljet planbatenheffing | Vlaanderen.be


Succes, en bij vragen neem gerust contact!


Julie



 
 
 

Comments


bottom of page